Sint Nicolaas in Italië

Published by Mirjam on

Het feest van Sint Nicolaas, San Nicola, wordt op vele plaatsen in de wereld gevierd. Ook in Italië, waar hij in de Zuid-Italiaanse stad Bari al eeuwen als patroonheilige vereerd wordt. Zijn relikwieën zijn uit zijn geboorteland Turkije overgebracht naar de kerk die zijn naam draagt.
In totaal 274 gemeentes in Italië hebben San Nicola als patroonheilige, de meeste in Zuid-Italië.

In het noorden, Trieste, Bolzano, in de regio Alto Adige en Venezia Giulia wordt de heilige onder de naam San Nicolò vereerd op zijn sterfdag 6 december.
Ook op de eerste zondag van mei, de datum dat de beenderen van de heilige vanuit Turkije naar Italië zijn gebracht, vieren meisjes en huwbare vrouwen het sinterklaasfeest.
Ook redde hij enkele studenten van de dood, die gepekeld werden in een ton om vervolgens opgegeten te worden. Hij was ook een meester in het kalmeren van stormen en heeft zo veel schipbreuken voorkomen. Een baby die door zijn moeder in een teil met water op het vuur was gezet en vergeten was, werd gered dankzij de heilige.

San Nicola is dan ook de beschermer van schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, handelaren, prostitueés, kuipers, apothekers, kinderen en ongetrouwde meisjes.

Basiliek van San Nicola te Tolentino, Marche.

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *