Pastacrisis in Italië

Published by Mirjam on

Pasta wordt in Italië vooral gemaakt van graan uit Rusland en Oekraïne. Op jaarbasis importeert Italië 220.000 ton graan voor pasta, brood en koekjes. Door de oorlog in de Oekraïne stokt de doorvoer van graan. In de haven van Rostov ligt 3000 ton graan klaar om naar Italiaanse pastaproducenten getransporteerd te worden. Wanneer de lading verscheept gaat worden is onzeker.

Twee kleine pastamerken hebben hun productie daarom al stilgelegd, namelijk La Molisana en Rummo (mijn favoriet!). Pasta heeft een korte omlooptijd en er is maar een relatief kleine voorraad. Er is volgens de media nog genoeg graan tot ongeveer Pasen. Helemaal zonder pasta zal Italië niet komen te zitten. Er wordt namelijk ook geïmporteerd uit de VS en Canada. In ieder geval zal de pasta een stuk duurder worden, terwijl de prijzen in het afgelopen jaar al met 30% gestegen zijn door de coronapandemie en de stijgende energieprijzen.

Misschien dat de Italianen nu van hun ontbijt, dat voornamelijk bestaat uit koekjes en cakejes, af moeten zien. Maar ook het pranzo of cena is natuurlijk niets zonder een smakelijk bordje pasta. Allemaal aan de risotto dan maar! Er zijn zoveel variaties mogelijk op risotto, denk maar eens aan de traditionele risotto alla milanese (met saffraan), ai piselli (met doperwtjes), al ragù di cinghiale (met everzwijn ragù), al radicchio (met roodlof), alla zucca (met pompoen). Er zijn wel meer dan 85 recepten voor risotto te vinden, klassiek en modern. Buon appetito allora!

Risotto allo zafferano.

1 Comment

Martin · 5 maart 2022 at 14:51

Alweer zo’n leuk artikel! Hopelijk valt het mee, want de tagliatelle van Rummo kunnen we niet missen 🙂

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *