Pane e Coperto, hoe zit dat nou eigenlijk?

Published by Mirjam on

Je hebt het vast al eens meegemaakt. Na een heerlijk diner in een Italiaans restaurant staat er zomaar een bedrag(je) op de rekening dat er niet thuishoort! Of toch…..

Het gaat om het Italiaanse gebruik “Pane e Coperto” (brood en servies) dat in bijna alle restaurants gehanteerd wordt. Compleet normaal in Italie, en eigenlijk biedt het kleine bedragje grote mogelijkheden.

Italianen eten graag buiten de deur, bij voorkeur met grote groepen vrienden of familie. Met voor iedereen een bord (pane e coperto) wordt per tafel besteld, en meestal niet per persoon. Eet je met zijn zessen bijvoorbeeld, en heeft niemand vreselijk veel honger, dan bestel je Antipasti voor bv drie personen, Primi voor vier, een kleine Secondo voor twee, en Dolci voor allemaal. Er komen grote schalen uit de keuken, en aan tafel pak je waar je zin in hebt. In Nederland heb je vaak het probleem dat als enkele mensen een voorgerecht bestellen, de anderen zonder bord voor zich uit zitten te kijken.

Prima systeem dus dat pane e coperto, en eigenlijk veel gezelliger. Je bestelt met zijn allen gewoon waar je zin in hebt! En als je erop let zul je zien dat Italianen het allemaal op deze manier doen…


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *