Non mi piacciono le patate fritte, preferisco le patate bollite….

Published by Mirjam on

Piacere is een werkwoord dat je hard nodig hebt wanneer je wilt zeggen dat je iets leuk vindt, of helemaal niet!

Mi piace la pizza – Ik houd van pizza, ik vind pizza lekker (letterlijk: pizza bevalt me)

Mi piace ascoltare le canzoni italiane – ik vind het leuk om naar Italiaanse liedjes te luisteren. (letterlijk: Italiaanse liedjes luisteren bevalt me)

 Mi piacciono le olive –  ik houd van olijven, ik vind olijven lekker.(letterlijk: Olijven bevallen me)

Als je kijkt naar de zinnetjes hierboven, dan valt je vast op dat er iets bijzonders aan de hand is met het werkwoord piacere, dat ‘leuk vinden’ of ‘lekker vinden’ betekent. Om het grammaticaal gezien beter te begrijpen, kun je het echter het best vertalen als ‘bevallen’ of ‘plezieren’.

Je gebruikt meestal twee vormen van het werkwoord, namelijk de derde persoon enkelvoud (piace) of de derde persoon meervoud (piacciono).

Het enkelvoud gebruik je als het onderwerp een woord in het enkelvoud is (mi piace la pizza) of een werkwoord (mi piace ascoltare). Het meervoud gebruik je als het onderwerp van de zin een woord in het meervoud is (mi piacciono le olive).

De ik-persoon wordt aangeduid door ‘mi’, dat eigenlijk “aan mij” betekent. Als je daarvan ‘jij’ wilt maken, dan gebruik je ‘ti’. Van ‘u’ maak je ‘Le’. Dus:

  • Ti piace la pizza? (houd je van pizza?)

 Sì, mi piace la pizza. (ja, ik houd van pizza)

  • Ti piacciono le olive? (houd je van olijven?)

No, non mi piacciono le olive. (nee, ik houd niet van olijven)

  • Le piace questo campeggio? (vindt u deze camping leuk?)

No, questo campeggio non mi piace affatto. (Nee, deze camping vind ik helemaal niet leuk)

Als je de zin ontkennend maakt, staat “non” direct voor ‘mi’.

Valt het je op dat na piacere steeds een bepaald lidwoord (il, i, la, le, etc.) gebruikt wordt?

Vertel zelf eens wat je leuk/lekker vindt of niet: de zee, de bergen, Italiaanse e-mails schrijven, rosé, sneeuw, zwemmen in een zwembad, campings, gaan fietsen, het platteland, de zomer, Italië, Italiaans praten, kamperen, met de auto reizen, ijsjes, op vakantie gaan in het laagseizoen…….


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *