Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi

Published by Mirjam on

Zoals het Italiaanse spreekwoord zegt: Kerstmis vier je met familie, Pasen met wie je maar wilt!

De Kerst begint eigenlijk al op 8 december (een kerkelijke feestdag “Maria onbevlekt ontvangen” genaamd) wanneer menig Italiaans gezin begint met de versieringen in en om huis. Dat kan natuurlijk de traditionele albero decorato zijn, maar vaak staat er ook een kerststalletje, presepe.  In veel steden is een grote presepe vivente te bewonderen. In ieder geval wordt er uitbundig versierd en zie je overal addobbi (versieringen).

De dag vóór Kerst heet Vigilia di Natale. Op deze avond wordt er met de hele familie en goede vrienden genoten van het cenone, een groot avondmaal.

Cadeaus komen er natuurlijk ook aan te pas, zeer royaal, want je wilt toch geen slecht figuur slaan (fare brutta figura). Deze worden vaak uitgepakt na dit copieuze diner. Velen gaan dan naar de messa di mezzanotte (nachtmis).

Tijdens de kerstdagen wordt er dus lekker gegeten. Een traditioneel kerstgebak is de panettone, een hoge luchtige cake, vaak verpakt in een feestelijke doos. Deze panettoni bestaan in naturel, maar ook met lekkere vullingen van frutta candita, uvetta (geconfijt fruit en rozijnen), of afgewerkt met amandelen (mandorle), chocola (cioccolato), pistachecrème of stukjes nougat (torrone).  Daar drink je dan een fonkelende spumante bij.

Bijzonder feit: het begrip Tweede Kerstdag bestaat niet. Het is wèl een officiële vrije dag en heet Santo Stefano, genoemd naar de heilige die op die dag “verjaart”. Iedereen die Stefano of Stefania heet viert dan zijn onomastico, naamdag.

Veel Italianen maken van deze periode een wintersportweekje, de settimana bianca.

Aan al mijn volgers: Buone feste!


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *