Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi

Published by Mirjam on

Zoals het Italiaanse spreekwoord zegt: Kerstmis vier je met familie, Pasen met wie je maar wilt!

De Kerst begint eigenlijk al op 8 december (een kerkelijke feestdag “Maria onbevlekt ontvangen” genaamd) wanneer in vele Italiaanse gezinnen wordt begonnen met de versieringen in en om huis. Natuurlijk staat er de traditionele albero decorato zijn, maar vaak ook een kerststalletje, presepe.  In veel steden is een grote presepe vivente te bewonderen. In ieder geval is men kwistig met versieringen addobbi.

De dag vóór Kerst heet Vigilia di Natale. Op deze avond eet men met de hele familie en goede vrienden het cenone, een enorm groot en rijk avondmaal.

Cadeaus kworden er natuurlijk ook gegeven, zeer royaal, want je wilt toch geen slecht figuur slaan (fare brutta figura). Deze worden vaak uitgepakt na dit gigantische diner. Daarna kun je naar de messa di mezzanotte (nachtmis).

Tijdens de kerstdagen wordt er dus lekker gegeten. Een traditioneel kerstgebak is de panettone, een hoge luchtige cake, vaak verpakt in een feestelijke doos. Deze panettoni bestaan in naturel, maar ook met lekkere vullingen van frutta candita, uvetta (geconfijt fruit en rozijnen), of met amandelen (mandorle), chocola (cioccolato), pistachecrème of stukjes nougat (torrone).  Daar drink je dan een sprankelende spumante bij.

Bijzonder feit: het begrip Tweede Kerstdag bestaat niet. Het is wèl een officiële vrije dag en heet Santo Stefano, genoemd naar de heilige die op die dag “verjaart”. Iedereen die Stefano of Stefania heet viert dan zijn onomastico, naamdag.

Veel Italianen maken van deze periode een wintersportweekje, de settimana bianca.

Aan al mijn volgers: Buone feste!


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *