Een smakelijk recept voor Kerstmis (of daarna..)

Published by Mirjam on

Al heel wat jaren geleden organiseerde ik naast de taalcursussen ook kooklessen Italiaans. Italiaanse keuken voor beginners, gevorderden, Siciliaanse keuken, maar ook een compleet kerstmenu. Eén van de recepten daarvan was anijskoek, een lekkere “dolce” met een Italiaans tintje. Speciaal voor jullie deel ik dit recept!

Buon Natale e buon appetito!

ANIJSKOEK

8 personen

270 gr boter

200 gr bruine basterdsuiker

4 eieren

250 gr bloem

1/2 zakje gist (ca. 4 gram)

2 theel kaneel

1 theel kruidnagel

1 theel steranijs (of gewone anijs)    :alles in poedervorm

1 zakje vanillesuiker

150 gr poedersuiker

citroensap

voorbereiden:

# Oven voorverwarmen op 160 gr.

# Boter op kamertemperatuur in stukjes snijden en mengen met de suiker. Mix tot een zachte crème ontstaat. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix na ieder ei totdat dit geheel is opgeno­men. Voeg de gemalen specerijen toe (kaneel, kruidnagel, anijs).

# Voeg de gezeefde bloem met gist en vanillesuiker in gedeel­ten toe onder goed roeren.

# Doe het beslag in een ondiepe vorm van ca. 20 x 25 en bak gedurende 25-30 min.

# Laat de koek afkoelen.

afmaken:

# Maak het glazuur: zeef de poedersuiker en voeg een beetje citroensap toe. Roer energiek en totdat een dikke, gladde massa ontstaat. Let op: er is maar heel weinig vloeistof nodig. Is het glazuur te dun, voeg dan nog wat poedersuiker toe.

# Bedek de afgekoelde koek met het glazuur. Als het glazuur hard is, de koek in ruiten snijden. (Eventueel versieren met enkele stera­nijs).

(Enkele dagen van te voren te maken).


2 Comments

Marcel Hendriksen · 20 december 2021 at 14:50

Mmmm. Klinkt lekker. Ga het binnenkort proberen te maken. Heb de ingrediënten al in huis.
Spuntino con la famiglia.

    Mirjam · 20 december 2021 at 17:28

    Leuk dat je de koek gaat maken. Ik hoor wel of het is gelukt!

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *