De “vader” van de Tiramisù overleden.
Aldo Campeol, bedenker van het iconische dessert Tiramisù, is op 93 jarige leeftijd overleden.
Lange vingers, “savoiardi” in het Italiaans, suiker, eieren, mascarpone, koffie, bittere cacao en droge Marsala-wijn. Tiramisù is het meest bekende toetje (“dolce al cucchiaio”, ofwel dessert dat je eet met een lepel) van de Italiaanse zoete keuken. Naast “pizza”is het een over de hele wereld bekend gerecht van de Italiaanse keuken.
Het verhaal gaat dat al in de 18e eeuw de eigenaresse van een herberg in Treviso aan het eind van de avond een portie Tiramisù serveerde aan haar mannelijke klanten. Zo konden deze mannen ondanks dat ze moe en dronken waren toch hun mannetje staan in bed. Er wordt wel gezegd dat ook Venetiaanse prostituées dit toetje aten om te kunnen blijven presteren. Tiramisù betekent “trek me op”: de ingrediënten zoals suiker, vette mascarpone leveren veel calorieen, en alcohol en koffie werken als een opkikker voor het lichaam. Tiramisù wordt dan ook vaak aan zwakke ouderen of zieke jongeren aanbevolen om aan te sterken. Het zou zelfs een ‘natuurlijke viagra’ zijn.
Een ander verhaal is dat de chef van het beroemde restaurant Le Beccherie in Treviso, Aldo Campeol, in 1955 dit ‘opwekkende’ gerechtje bedenkt voor zijn vrouw Alba die een kind verwacht en wat extra’s kan gebruiken. Het recept wordt daarna ook officieel notarieel vastgelegd als Tiramesù de Le Beccherie.
Er zijn veel varianten op het klassieke recept. Eén van de klassiekers bestaat uit laagjes zabaglione (eierdooiers, suiker en drank) afgewisseld met mascarpone-roomkaas met koffie en in drank en koffie gedrenkte lange vingers. Tegenwoordig vind je ook nieuwigheden zoals: Tiramisù met limoncello of amaretto, met verse aardbeien of sinaasappel, een caloriearmere versie met kwark. Vegan versie, zonder eieren maar ook met Nutella, en er bestaat zelfs een “birramisù” met bier als vervanger van de marsala.
Kun je een opkikker gebruiken of niet: het is een verrukkelijk gerecht om jezelf en anderen mee te verwennen. Je kunt ervoor naar Italië gaan, het eten in een Italiaans restaurant of een plaatselijke gelateria zoals Friul in Doetinchem, je kunt het natuurlijk ook zelf maken. Wil je het klassieke recept van Le Beccherie én dat van mijn eigen kookles hebben? Stuur me dan een berichtje in de reactie, dan krijg je het in je mail!
Vind je het leuk om het krantenartikel in het Giornale Trentino in het Italiaans te lezen, ga dan naar Scomparso il creatore del Tiramisù, il dolce diventato icona – Terra e Gusto – Trentino (giornaletrentino.it)
31 Comments
Ineke · 6 november 2021 at 15:42
Cara Mirjam
Potresti mi mandare la ricetta del Tiramisù. Mi piace Tiramisù molto!!
Cordiali saluti e buona settimana fine!
Mirjam · 6 november 2021 at 16:04
Ciao Ineke, la trovi nella tua posta elettronica. Buon appetito!
Corine · 6 november 2021 at 15:51
Nou, met de feestdagen op komst, en de kou in de lucht is een echt goed recept voor Tiramisu natuurlijk een heerlijke aanwinst, dus ik hou me aanbevolen.
Mirjam · 6 november 2021 at 16:03
Ciao Corine, te l’ho spedita già! Guarda nella tua posta elettronica. Buon appetito!
kees · 6 november 2021 at 16:01
Cara Mirjam
Potresti mi mandare la ricetta del Tiramisù. Mi piace Tiramisù molto!!
Cordiali saluti e buona settimana fine!
PS ik maak zelf wel es tiramisu, men vind dat erg lekker, een net even ander recept lijkt mij erg leuk/interesdant!
Mirjam · 6 november 2021 at 16:05
Ciao Kees, te l’ho spedita già! Guarda nella tua posta elettronica. Buon appetito!
Maranxa · 6 november 2021 at 18:36
ciao miriam,
grazie per il bell’articolo.
e vorrei ricevere la ricetta di uno dei miei dolci preferiti.
Grazie in anticipo.
saluti Maranca
Mirjam · 6 november 2021 at 19:02
Ciao Maranca, sei una vera buongustaia! Ti mando la ricetta via email. Buon appetito!
marjolein · 7 november 2021 at 03:50
Ciao Miriam,
Mia nuora italiana sta con me per Natale e penso che sarà divertente preparare un vero tiramisu per lei.
Mirjam · 7 november 2021 at 11:31
Ciao Marjolein! Il tiramisù sarà un dessert ideale per concludere una cena natalizia. Attenzione: la ricetta del ristorante Le Beccherie è prevista per una quantità enorme. Scegli tu quale usare, quella del ristorante o la mia! Riceverai la ricetta nella posta elettronica.
Tanja · 7 november 2021 at 12:35
Ciao Mirjam,
Sono curioso anch’io di questa famosa ricetta. Vuoi inviarlo anche a me?
Grazie in anticipo.
Mirjam · 7 november 2021 at 13:30
Ciao Tanja, te la mando subito! Buona domenica!
Sandra · 7 november 2021 at 12:51
Cara Mirjam,
Ho già la ricetta die tooi corsi di culinaire. È molto saporito! Spesso fatto
Mirjam · 7 november 2021 at 13:34
Ciao Sandra, certo che mi ricordo che hai frequentato il mio corso di cucina molti anni fa. La ricetta contiene anche quella tradizionale del ristorante Le Beccherie. Te la manderò comunque.
Jaap Harmsen · 7 november 2021 at 14:15
questa è una buona idea. Mi piace anche il tiramisù!
Mirjam · 7 november 2021 at 14:27
Allora ti mando la ricetta! Se lo prepari il tiramisù, lo fai assaggiare anche a me?
Lanny · 7 november 2021 at 23:08
Penso che sarebbe fantastico provare un’altra ricetta del tiramisù. Sono molto curioso, per favore! Ho preparato tiramisu la settimana scorsa per mio nipote di 5 anni con decaffè. Grazie mille
Mirjam · 8 november 2021 at 09:48
Ciao Lanny, hai fatto bene ad usare il caffè decaffeinato. Non hai nemmeno usato gli alcolici, vero? La ricetta la trovi nella tua mail.
Anneke Postma · 8 november 2021 at 06:52
Anche io vorrei riceverlo 🙂
Mirjam · 8 november 2021 at 09:48
Ciao Anneke, la trovi nella tua mail!
Anne · 8 november 2021 at 09:36
Ciao Mirjam,
Grazie per il tuo articolo, mi piace. Vorrei anche la ricetta, bello per natale. Grazie mille e a stasera!
Mirjam · 8 november 2021 at 09:49
Ciao Anne! Se lo prepari per la famiglia non usi il liquore, vero?
Anne · 8 november 2021 at 09:59
Faccio qualcosa di diverso per i bambini 😉
Questa è solo per i ‘famiglia adulti’
Monique · 9 november 2021 at 20:21
Heel graag het recept 🙂 leuk om uit te proberen!
Mirjam · 10 november 2021 at 11:49
Ciao Monique, je krijgt de twee recepten in de mail. Eén recept van het restaurant, dat is natuurlijk bedoeld voor een grote hoeveelheid, én mijn eigen recept. Buon appetito!
Bea · 10 november 2021 at 12:21
Buon appetito!.
Lijk me erg lekker
Mirjam · 10 november 2021 at 14:35
Ciao Bea, ti mando le ricette!
Patricia · 10 november 2021 at 12:51
Hoi Mirjam, na 2 lessen is mijn Italiaans nog niet zo goed , 😊maar toch zou ik graag het recept graag toegestuurd krijgen .
Mirjam · 10 november 2021 at 14:36
Ciao Patricia, ti scrivo in italiano: ti mando le ricette!
Nardi Klijnsma · 10 november 2021 at 19:17
Anche io vorrei riceverlo
Mirjam · 11 november 2021 at 08:46
Ciao Nardi, trovi le due ricetta nella tua mail. Buona giornata!