De geschiedenis van de panettone

Published by Mirjam on

Er gaan vele verhalen de ronde over hoe de “panettone” is ontstaan. Hieronder lees je er één.

Het is het jaar 1495. Ludovico il Moro, heer van Milaan nodigt in zijn kasteel al zijn belangrijke kennissen uit om Kerst te vieren. Ze zitten aan aan een rijke en uitgebreide lunch. Na al enkele uren gegeten te hebben, is het eindelijk tijd voor het “dessert” zoals wij tegenwoordig zouden zeggen.

De chefkok ziet tot zijn ontzetting dat alle zorgvuldig bereide zoetigheden allemaal aangebrand zijn in de oven. Complete wanhoop! Dit kan de chefkok en al zijn hulpjes letterlijk de kop kosten.

Eén van de keukenhulpen, Toni, is tot over zijn oren verliefd op de dochter van de chefkok en wil een goede beurt maken. Hij stapt naar voren en zegt dat hij toevallig voor zichzelf een bijzonder brood heeft gebakken dat de chefkok wel mag gebruiken. De chefkok besluit dit brood, zoet van smaak en gevuld met gekonfijt fruit en rozijnen, dan maar aan de hoge gasten te serveren. Het “pan de Toni” is gelukkig een geweldig succes.

Sinds die dag vieren de Milanezen Kerstmis met panettone. Natuurlijk trouwt Toni met de dochter van de chefkok en ze leven nog lang en gelukkig.

Panettone is een geliefd cadeau in Italië in de kersttijd. In een feestelijke verpakking, vergezeld van een heerlijke fles spumante of vin santo.  In Nederland is deze lekkernij ook overal verkrijgbaar. De panettone heeft een cylindervorm met een bolle bovenkant. Niet te verwarren met de meer op cake lijkende pandoro, in de vorm van een ster, bestrooid met poedersuiker en zonder vulling. Proef ze maar eens!

Buon Natale!


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *