De geschiedenis van de panettone

Published by Mirjam on

Er gaan vele verhalen de ronde over hoe de “panettone” is ontstaan. Hieronder lees je er één.

In het jaar 1495 nodigt Ludovico il Moro, heerser van Milaan in zijn kasteel al zijn belangrijke kennissen uit om Kerst te vieren. Ze genieten van een feestelijke lunch. Na al enkele uren is het eindelijk tijd voor het “dessert” zoals wij tegenwoordig zouden zeggen.

De chefkok schrikt enorm want alle zorgvuldig bereide zoetigheden allemaal aangebrand zijn in de oven. Complete wanhoop! Dit kan de chefkok en al zijn hulpjes op een flinke straf komen te staan.

Eén van de keukenhulpjes, Toni, is smoorverliefd op de dochter van de chef en wil een goede beurt maken. Hij zegt dat hij toevallig voor zichzelf een bijzonder lekker brood heeft gebakken dat de chefkok wel mag gebruiken. Dus serveert de chefkok dit brood, zoet van smaak en gevuld met gekonfijt fruit en rozijnen, aan de hoge gasten in plaats van het mislukte dessert. Het “pan de Toni” is een overweldigend succes.

Sinds die dag vieren de inwoners van Milaan Kerstmis met panettone. Natuurlijk worden Toni en de dochter van de chefkok een paar en ze leven nog lang en gelukkig.

Panettone is een favoriet cadeau in Italië in de kersttijd. In een feestelijke doos verpakt, met een heerlijke fles spumante of vin santo.  In Nederland kun je deze lekkernij tegenwoordig ook overal kopen. De panettone is een cylinder met een bolle bovenkant. Misschien ken je ook wel de meer op cake lijkende pandoro, in de vorm van een ster, met poedersuiker en zonder vulling. Proef ze maar eens!

Buon Natale!


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *