Cos’è l’almanacco?

Published by Mirjam on

In veel Italiaanse supermarkten vind je naast heel veel lekker eten ook een afdeling “boeken”. Je begrijpt dat ik daar altijd wel even (nou, even…) moet neuzen naar leesvoer. Een boekje dat bijna nooit ontbreekt in de collectie is de almanacco of lunario, de almanak. Het woord almanacco komt van het Arabische woord al-manakh, dat kalender betekent.

Wat is een almanacco nu precies en waarvoor dient het?
Het is een boekje waarin per maand allerlei informatie wordt gegeven die vooral voor landbouwers heel belangrijk was. De fasen van de maan, de weersvoorspellingen, om zo precies te weten wanneer er het beste gezaaid of geoogst kon worden. De stand van de maan heeft namelijk invloed op de groei van planten.

Voor huis- en tuingebruik vind je voor iedere maand ook de bijbehorende gezegdes, de horoscoop, een beschrijving van de patroonheilige, de feestdagen en natuurlijk recepten en allerlei handige tips. Wist je dat het beste moment om je haar laten knippen ook afhankelijk is van de fasen van de maan? Knippen tijdens wassende maan –luna crescente  zou ze sneller laten groeien. Ontharen is aan te raden bij afnemende maan – luna calante. Voor dik en glanzend haar is een bezoekje aan de kapper de dag vóór volle maan – luna piena tussen 6.00 en 12.00 het meest ideaal!
Kopen zo’n boekje dus!

Dit keer een greep uit de maand MARZO:

Maart staat in het teken van de Ariete, de ram. Segno di fuoco, segno maschile – Vuurteken, mannelijk.

Marzo cambia sette cappelli al giorno – Maart zet per dag 7 verschillende hoeden op..
Marzo pazzerello guarda il sole e prendi l’ombrello – Gekke maart, kijk naar de zon en pak je paraplu.
Ofwel: Maart roert zijn staart.

Beschermheilige van maart is San Giuseppe – Jozef, de vader van Jezus. Daarom viert men in Italië ook op zijn dag 19 maart Vaderdag. Omdat hij ook de patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders is, wordt hij op 1 mei (de dag van de arbeid) nogmaals herdacht.

Op 8 maart is Giornata internazionale della donna –  Internationale vrouwendag. De dag dat er wordt stilgestaan bij de sociale, politieke en economische strijd van en voor vrouwen voor gelijkheid. In Italië werd in 1946 voor het eerst La festa della donna gevierd met als symbool de mimosa. De gele bloemen van deze boom ontluiken de eerste dagen van maart.

Talloos zijn de werkjes die men in maart nel giardino, nell’orto, nel frutteto (in tuin, moestuin en boomgaard) kan doen, afhankelijk van de stand van de maan. Eind maart is de ideale tijd voor het snijden van takken om te gebruiken als bastoni da passeggio e manici per strumenti agricoli -wandelstok of handgrepen voor tuingereedschap.

Omdat maart bij uitstek de maand is dat men verkouden is, ontbreken ook oma’s huismiddeltjes niet. Naast het gebruikelijke advies om meer te drinken, vooral warme thee met citroen en hete bouillon vind je ook de tip om senape – mosterd op je borstkas te smeren, een warme, uitgewrongen handdoek hierop te leggen en zo een halfuurtje te blijven liggen!

Om af te sluiten het gedicht Canzone di Marzo van Giovanni Pascoli.

Che torbida notte di marzo!
Ma che mattinata tranquilla!
Che cielo pulito!
Che sfarzo di perle!
Ogni stelo, una stilla che ride:
sorriso che brilla su lunghe parole.

De nacht is onstuimig geweest, maar de ochtend helder en rustig. De regendruppels van de voorgaande nacht zijn als parels. Op iedere stengel lijkt een enkele druppel zelfs te glimlachen.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *