Colazione al bar pasticceria.

Published by Mirjam on

Koffie en zoete broodjes, ontbijt in Italië.

Italianen praten graag over eten en daar is natuurlijk ook heel veel over te vertellen. Dat begint ’s ochtends al bij het ontbijt in de bar, colazione al bar. Wie kent niet het typische beeld van de Italiaan staande aan de bar (al banco) met in de ene hand een zoet broodje (una pasta), en in de andere een caffè of een cappuccino? (houd dit blog in de gaten, binnenkort volgt een artikel over koffie)

Het woord pasta op zich veroorzaakt al wat verwarring. Pasta? Dat is toch spaghetti of penne met saus? Pasta betekent niets anders dan “deeg” en je kunt het als algemene term dus ook gebruiken als je een zoet broodje bij je koffie wilt.

Bar La Spreca ontbijt
Bar La Spreca in de Marche, een moderne bar.

Hoe bestel je een kop koffie en een broodje?

Stel je voor: de bar staat vol met mensen die onderweg naar hun werk of school snel een ontbijtje nuttigen. Jij komt binnen, het water loopt je in de mond bij het zien van al dat lekkers, maar hoe gaat het hier in zijn werk? Ga eerst naar de toonbank met de paste, kies er één uit en bestel dan je koffie. Vaak is er een aparte barista die de koffie klaarmaakt. Je hoeft niet gelijk af te rekenen, want misschien wil je nog wel iets gebruiken. Het is tenslotte vakantie! Italianen houden het meestal bij één consumptie trouwens. Ben je klaar, vertel bij de kassa wat je gehad hebt (wel eerlijk zijn!) en betaal. Het is verbazingwekkend om te zien hoe in een stampvolle bar er het vertrouwen is dat alles netjes afgerekend wordt

Scontrino vooraf of niet?

In sommige bars, vooral in toeristische streken, is het de bedoeling dat je eerst naar de kassa loopt, een broodje bestelt of aanwijst en zegt welke koffie je erbij wilt. Vaak hangt er dan een bordje met de tekst “Si prega di fare lo scontrino alla cassa prima della consumazione”. Met je kassabonnetje (scontrino) ga je naar de toonbank (banco) waar de koffie gemaakt wordt. Daar geef je je bonnetje af en zegt wat je wilt drinken. Ecco fatto!

En wat kost dat allemaal?

Je kunt je consumptie staande aan de bar (al banco) nuttigen, maar je kunt ook gaan zitten, binnen of buiten. Dat is vrijwel nooit een probleem, maar het komt in erg toeristische streken wel eens voor dat de prijs dan omhoog gaat. Het meest extreme voorbeeld hiervan is Caffè Florian in Venezia, waar men zomaar 20 euro voor een caffè vraagt. Wél met een privé violist, dat dan weer wel 😊. In kleinere steden en dorpen kun je gewoon gaan zitten en komen ze het brengen. Of je vraagt een dienblaadje (vassoio) en neemt het zelf mee naar je tafeltje. Wist je dat de prijzen voor een consumptie al banco laag zijn in verhouding tot die in Nederland?  Een caffè kost je € 1,20, een zoet broodjes € 1,10. Een glas water erbij voor € 0,30.

Cornetti met creme en Nutella
Due caffè e due paste.
Kopje koffie en een broodje voor kleine prijzen
Un caffè € 1,20 e una pasta € 1,10.

De keuze van het broodje.

En dan komen we bij de keuze van je broodje. Een bar pasticceria die zelf bakt, heeft natuurlijk de meeste keuze. Het meest bekend is de cornetto, die lijkt op een croissant en soms ook zo wordt genoemd. In Noord-Italië noemen ze dat ook wel een brioche (spreek uit op z’n frans). Een cornetto kan ongevuld zijn (vuoto) of gevuld met banketbakkersroom (crema, altijd met poedersuiker bestrooid), met Nutella, met honing (miele), met jam (marmellata), met pistachepasta (al pistacchio) en zelfs met slagroom (panna). Wil je volkoren eten, vraag dan om een integrale, die meestal gevuld is met honing.

Diverse cornetti la Spreca
Integrale vuoto – vegano – vuoto
Diverse cornetti la Spreca
marmellata – yoghurt – al lampone

En dan heb je nog de treccia alla crema (gevlochten broodje met gebakken banketbakkersroom), de bombolone (berliner bol), de ciambella (donut). Ik noem ook nog de budino di riso (rond rijsttaartje), de kleine crostata (vlaaitje met jam) en de maritozzo (uit Lazio, een roombroodje gevuld met slagroom). Op Sicilië eten ze zelfs broodjes gevuld met ijs. De lijst van lekkernijen is ellenlang! En dan heeft iedere streek ook nog zijn eigen benaming voor al die broodjes.

Toonbank bij Il Drago 2
Diverse paste met crostata op de voorgrond.
Diverse Bomboloni La Spreca
De bomboloni vinden gretig aftrek.

Nu sommige mensen ook wat meer aan de lijn denken, is het mogelijk om een mini-uitvoering van een cornetto te vragen: een mignon. En dan zijn er natuurlijk ook nog de hartige opties, zoals kleine ronde broodjes met ham of mortadella.

Ontbijten met zoete of hartige broodjes

Taarten en taartjes, ook als cadeautje.

De bar pasticceria is óók de plek waar de Italiaan op zondagochtend zijn zoete broodjes, koekjes of gebak komt halen voor de pranzo (lunch) die thuis georganiseerd wordt. Soms is de keuze aan taartjes en taarten overweldigend. Tip: ben je bij Italianen uitgenodigd voor het eten, vraag dan aan de gastvrouw of je het dessert kan verzorgen. Neem dan een lekker taartje mee of een schaal profiteroles (soesjes). Dit wordt dan feestelijk verpakt met een mooie strik erom zodat je met een mooi cadeau aan je entree kunt maken.

Assortiment taarten La Spreca
Assortiment taarten La Spreca

Nu ik dit allemaal schrijf, kan ik niet wachten om weer in de bar mijn ochtend te beginnen met mijn favorieten: un macchiatone e un cornetto al pistacchio. Met natuurlijk de ochtendkrant die voor iedereen klaarligt! De krant van roze papier is overigens de sportkrant.


3 Comments

Michiel · 26 augustus 2023 at 17:00

Leuk artikel Mirjam! Het wordt inderdaad weer eens tijd 🙂

    Mirjam · 26 augustus 2023 at 18:55

    Grazie, Michiel! Non vedo l’ora di bere un caffè al bar.

Martin · 27 augustus 2023 at 11:04

Hartstikke leuk artikel, Mirjam! Hier in de buurt zijn er een paar, dus ik ga je tips onmiddellijk uitproberen 👍👍

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *