Capodanno, de ”kop” van het jaar….

Published by Mirjam on

En dan is het jaar alweer bijna om. De laatste dag van het jaar heet San Silvestro, naar de gelijknamige heilige. Zoals gebruikelijk in Italië wordt er ook bij dit feest uitgebreid getafeld, il cenone dell’ultimo dell’anno. Een typisch gerecht is vis, pesce of cotechino con le lenticchie, een vette varkensworst met linzen. Linzen worden gegeten omdat ze je rijk zullen maken in het komende jaar; ze lijken op geldstukken.

Italië kent veel bijgeloof in zaken die geluk brengen, porta fortuna: druppel champagne of spumante achter je eigen oor of dat van een geliefde strijken, rood ondergoed dragen. Het vuurwerk, fuoco artificiale, is ook bedoeld om het kwaad te verdrijven.

Capodanno is het woord voor Nieuwjaar. Mocht je op de eerste dag van het nieuwe jaar als eerste een vecchio (oude man) of een gobbo (man met bochel) tegenkomen, dan is geluk en een lang leven (fortuna e una lunga vita) verzekerd. Loop echter niet tegen een suora (non) of prete (priester) aan, want dan valt sfortuna of iella (ongeluk) je ten deel.

Ik wens jullie allemaal een Buon Anno ofwel Felice Anno Nuovo!


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *