Capodanno, de ”kop” van het jaar….

Published by Mirjam on

En dan is het jaar alweer bijna om. De laatste dag van het jaar heet San Silvestro, naar de gelijknamige heilige. Natuurlijk wordt er ook bij dit feest veel en lekker gegeten, il cenone dell’ultimo dell’anno. Een klassiek gerecht is vis, pesce of cotechino con le lenticchie, een vette varkensworst met linzen. Linzen worden gegeten omdat ze je rijk zullen maken in het komende jaar; ze lijken op geldstukken. Ik heb zelfs eens uit Italie een kerstpakket opgestuurd gekregen met daarin zo’n stuk vlees en linzen!

Italianen geloven in zaken die geluk brengen vooral rond de feestdagen, porta fortuna: druppel champagne of spumante achter je eigen oor of dat van een geliefde strijken, rood ondergoed dragen. Het vuurwerk, fuoco artificiale, is ook bedoeld om het kwaad te verdrijven.

Capodanno is het woord voor Nieuwjaar. Men zegt dat als je op de eerste dag van het nieuwe jaar als eerste een vecchio (oude man) of een gobbo (man met bochel) tegenkomt, dat je dan lang leeft en veel geluk zult hebben(fortuna e una lunga vita). Maar als je tegen een suora (non) of prete (priester) aanloopt, dan vind je sfortuna of iella (ongeluk) op je pad.

Ik wens jullie allemaal een Buon Anno ofwel Felice Anno Nuovo!


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *