Anticiclone africano.. wat is dat nu weer?
Het is warm in Nederland, maar in Italië kan het veel langer erg heet zijn. Ook de Italianen puffen en klagen wat af. Iedereen praat er over de anticlicone africano. Maar wat is dat nu precies? Wanneer de luchtstroom vanuit Noord-Afrika, de Sahara woestijn richting het Noorden gaat, veroorzaakt dat voor Italië hoge temperaturen. Dat kan in de winter gebeuren, maar de gevolgen zijn in de zomer extra merkbaar. Enorm hoge temperaturen zorgen er niet alleen voor dat de mensen het warm hebben, maar zorgen ook voor schaarste aan water, uitdrogen van de natuur, mislukte oogsten en noem alle nadelen maar op.
In zo’n periode stijgen de temperaturen aanzienlijk, le temperature sono in notevole rialzo. De temperaturen zijn hoog, elevate o alte, met uitlopers tot boven de 40 graden, con punte massime di 40 gradi. Zo’n hittegolf noemt men een ondata di caldo die onvermijdelijk gevolgd wordt door felle stortbuien en onweersbuien in de middag, rovesci e temporali pomeridiani. Vooral het gebied rond het Gardameer staat bekend om z’n felle hagelbuien, grandinate. Hagelstenen zo groot als oliebollen maken van het dak van je auto in een oogwenk een poffertjespan!
Wanneer je in het Italiaanse weerbericht het woord addensamento tegenkomt,dan trekt de lucht dicht, het woord annuvolamento hoor je ook veel en dat is bewolking . Nuvoloso wil dus zeggen bewolkt.
Ook het Italiaans kent veel uitdrukkingen over het weer: Is de lucht ’s avonds rood, dan zegt men rosso di sera, bel tempo si spera en dan weet je dat het morgen mooi weer wordt. Als de hemel ’s ochtends rood kleurt dan is er regen op komst, rosso di mattino maltempo vicino.
Cielo a pecorelle, pioggia a catinelle duidt op het verschijnsel schapenwolkjes (pecora=schaap) die veel regen voorspellen.
Wij kennen hondenweer, de Italianen spreken van tempo da lupi. Een periode van slecht weer waarin het voor de wolven moeilijk is om aan eten te komen.
Schijnt de zon zo fel dat je op een heet oppervlak een ei kunt bakken, dan zegt men dat de hitte stenen kan splijten, c’è un sole che spacca le pietre.
En met een blik vooruit naar de herfst, wanneer vooral in de Povlakte dichte mist kan ontstaan, die met een mes te snijden is: c’è una nebbia che si taglia con il coltello.
Geniet van de zomer! Godetevi l’estate!

1 Comment
Martin · 25 juli 2022 at 12:25
Wat een leuk en leerzaam artikel weer 👍👍