1 april, pesce d’aprile

Published by Mirjam on

Vandaag is het goed opletten met berichten in de krant of op het journaal, want misschien is het wel “fake news”. Je trapt erin vóór je het weet.

Vroeger plakten Italiaanse kinderen papieren vissen op de rug van klasgenoten of leraren. Met een grappige tekst erop liepen deze dan de hele dag voor gek. In het verleden werden deze grappen ook groots aangepakt. Wat is ons wijsgemaakt op 1 april en waar hebben we allemaal “gehapt” als onnozele vissen?

In 1938 geloofde men in de Verenigde Staten al dat er Marsmannetjes waren geland. Ook zou het monster van Loch Ness eindelijk gevangen zijn. En herinneren jullie je de Burger King die speciaal voor linkshandige eters uitgevonden zou zijn? De BBC deed melding van vliegende pinguins en Google bood ook een vertaalapp voor honden- en kattentaal.

In Italië werd in 1961 door het dagblad La Notte vermeld dat er een wet goedgekeurd was die paardenbezitters zou verplichten een nummerbord op hun paard te bevestigen.

De Britse BBC zorgt voor de meeste 1-april grappen, waarvan de volgende wel één van de leukste is voor ons “Italië-liefhebbers”:
in 1957 wordt er een korte documentaire uitgezonden over de ontdekking van de “albero degli spaghetti”, de spaghetti-boom. Te zien is een familie uit Ticino die dagelijks oogst van hun eigen boom. Na een milde winter, zo vertelt de commentaarstem, volgt een rijke oogst. De hele familie is druk in de weer om de grote hoeveelheid spaghetti-slierten in hun mandjes te stoppen. Het is ongelooflijk, maar na de uitzending stonden de telefoons bij de BBC roodgloeiend. Iedereen wilde weten waar zo’n boom te koop was of waar men zaden en stekken kon bemachtigen. We moeten wel bedenken dat in die tijd in Engeland spaghetti nog niet zo bekend was.

In Nederland werd in de jaren ’60 een vergelijkbaar bericht verspreid dat Italiaanse melba-toast aan bomen zou groeien. Zet zo’n boom maar naast die van de olijventapenade!

De BBC documentaire over de spaghetti-boom.

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *