1 april, pesce d’aprile

Published by Mirjam on

Vandaag is het goed opletten met berichten in de krant of op het journaal, want misschien is het wel “fake news”. Je trapt erin vóór je het weet.

Vroeger plakten Italiaanse kinderen papieren vissen op de rug van klasgenoten of leraren. Met een grappige tekst erop liepen deze dan de hele dag voor gek. In het verleden werden deze grappen ook groots aangepakt. Wat is ons wijsgemaakt op 1 april en waar hebben we allemaal “gehapt” als onnozele vissen? Denk maar eens terug aan de vele grappen in de krant vroeger!

In Italië werd in 1961 door het dagblad La Notte vermeld dat er een wet goedgekeurd was die paardenbezitters zou verplichten een nummerbord op hun paard te bevestigen.

De Britse BBC zorgt voor de meeste 1-april grappen, waarvan de volgende wel één van de leukste is voor ons “Italië-liefhebbers”:
in 1957 wordt er een korte documentaire uitgezonden over de ontdekking van de “albero degli spaghetti”, de spaghetti-boom. We zien een familie uit de streek Ticino die dagelijks oogst van hun eigen boom. Na een milde winter, zo vertelt de presentator, volgt een rijke oogst. De hele familie is druk bezig om de enorme hoeveelheid spaghetti-slierten in hun mandjes te stoppen. Het is bijna niet te geloven, maar vlak na de uitzending werd de BBC platgebeld. Iedereen wilde weten waar je zo’n boom kon kopen of waar men zaden en stekken kon krijgen. In die tijd was in Engeland spaghetti nog niet zo bekend.

In Nederland werd in de jaren ’60 net zo’n bericht verspreid dat Italiaanse melba-toast aan bomen zou groeien. Zet zo’n boom maar naast die van de olijventapenade!

De BBC documentaire over de spaghetti-boom.

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *